Κυριακή 13 Ιουνίου 2010

ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΣΤΗΝ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΤΗΣ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ

Ποίος σας είπε ότι εφευρέσεις κάνουν μόνο οι άνδρες; Υπάρχουν και πολλές γυναίκες που έχουν γράψει το όνομα τους με χρυσά γράμματα στις σελίδες τις επιστήμης.


1. Marie Curie – παγκοσμίως γνωστή επιστήμονας που ειδικεύθηκε σε τομείς όπως η Χημεία και η Φυσική. Περισσότερο γνωστή είναι για την ανακάλυψή των ραδιενεργών στοιχείων, πολωνίου και ραδίου και ως το πρώτο πρόσωπο που κέρδισε 2 βραβεία Νόμπελ.

2. Bette Nesmith Graham –είναι αυτή που ανακάλυψε το γνωστό σε όλους μας "σβηστικό" (liquid paper),για να διορθώνουμε τα λάθη που κάνουμε στο χαρτί μας.

3. Mary Anderson – και όμως ,όσο και αν μας κάνει εντύπωση, γυναίκα είναι αυτή που ανακάλυψε τους υαλοκαθαριστήρες για να καθαρίζουμε τα τζάμια του αυτοκινήτου μας.

4. Stephanie Kwolek– εφευρέτρια και επιστήμονας,εφεύρεσε το συνθετικό ατσάλι(Κevlar) που χρησιμοποιείται στους ακτινωτούς τροχούς, στα κράνη και στα αλεξίσφαιρα γιλέκα.

5. Grace Murray Hopper- εισχώρησε στον τομέα που είχε καταληφθεί από άντρες -τον προγραμματισμό. Αυτή είναι η εφευρέτρια της COBOL,γλώσσας προγραμματισμού.

6. Ruth Wakefield – είναι υπεύθυνη για την "γέννηση" των πολύ νόστιμων σοκολατένιων cookies.

7. Lillian Moller Gilbreth– μπορούμε να την ευχαριστήσουμε για το ότι μπορούμε να πετάξουμε τα σκουπίδια μας πατώντας το πηδάλιο με το πόδι στον κάδο απορριμάτων(foot-pedal), για το ηλεκτρικό mixer, για τα ράφια μέσα στο ψυγειο και για άλλες βελτιώσεις και ανακαλύψεις της κουζίνας μας.

8. Martha Coston -αυτή ανακάλυψε ένα πυροτεχνικό σύστημα σινιάλου,που χρησιμοποιείται πολύ από τους ναυτικούς.

9. Ruth Handler –εφευρέτρια της κούκλας, Barbie.Σκοπός της ήταν να κάνει μια κούκλα νέα και μοντέρνα.

10. Josephine Cochran -εφευρέτρια του πλυντηρίου πιάτων. Κάποια στιγμή είπε "Εάν κανείς άλλος δεν πρόκειται να εφευρέσει μία συσκευή για το πλύσιμο των πιάτων, τότε θα το κάνω εγώ!" Και....εύρηκα! Το εφηύρε!!