Κυριακή 27 Ιουνίου 2010

ΜΠΥΡΑ 9.000 ΧΡΟΝΩΝ!!!

Πως θα σας φαινόταν, αν αυτό το καλοκαίρι ξαπλωμένοι στην πολυθρόνα της βεράντας σας απολαμβάνατε μια μπύρα φτιαγμένη, από την παλαιότερη συνταγή στον κόσμο, με το brand name Chateau Jiahu;
Η μπύρα αυτή, είναι ένα μείγμα από ρύζι, μέλι και φρούτα το οποίο μεθούσε τους Κινέζους πριν από 9,000 χρόνια, πολύ πριν ανακαλυφθεί ο οίνος από σταφύλια στην Μεσοποταμία.
Ο μοριακός αρχαιολόγος του Πανεπιστημίου της Πενσυλβάνια, Patrick McGovern, αρχικά περιέγραψε την μπύρα το 2005, στη διάρκεια των δραστηριοτήτων του στο National Academy of Sciencies. Η περιγραφή του βασίστηκε στα χημικά ίχνη που βρέθηκαν σε κομμάτια κεραμικών, του Νεολιθικού χωριού Jiahu, στη βόρεια Κίνα. Μετά από αυτή την περιγραφή, ο McGovern κάλεσε τον Sam Calagione, τον ιδιοκτήτη του Dogfish Head Craft Brewery in Milton, Del., για να του παραδώσει τη συνταγή. Με αποτέλεσμα, σε ένα μήνα περίπου οι καταναλωτές των ΗΠΑ, να μπορούν να τη γευθούν. Όταν, δηλ. η νέα φουρνιά της μπύραςChateau Jiahu , φτάσει στα ράφια των καταστημάτων και των μπαρ όλης της χώρας. Το Beer Babe blog, σχολιάζοντας τη γεύση της μπύρας αυτής, έγραψε ότι είναι απαλή και όχι πολύ γλυκιά.
Αλλά αυτή δεν είναι η μόνη «περίεργη» μπύρα που θα στείλει στα καταστήματα για πώληση το φθινόπωρο η Dogfish. Την επόμενη εβδομάδα, η εταιρία θα εμφιαλώσει την πρώτη μεγάλη ποσότητα του Sah’tea (αν και η ονομασία του παραπέμπει σε τσάι, παρόλα αυτά πρόκειται για μπύρα), τη σύγχρονη εκδοχή ενός Φινλανδικού αφεψήματος του ενάτου αιώνα, για το οποίο, το περιοδικό New Yorker, δημοσίευσε άρθρο, τεκμηριώνοντας την περίπλοκη έρευνα και προετοιμασία που χρειάστηκε για την παρασκευή του. Αυτό αρχικά διατίθετο στην αγορά σε βαρέλια από την ζυθοποιία της εταιρίας.

http://www.newsit.gr/