Τρίτη 1 Ιουνίου 2010

ΜΥΘΟΣ ΟΤΙ Ο ΕΣΠΡΕΣΟ ΕΙΝΑΙ ΒΑΡΥΣ ΚΑΦΕΣ

Στην πραγματικότητα, ένας εσπρέσο από καφέ Arabica περιέχει πολύ λιγότερη καφεΐνη από εκείνη ενός καφέ φίλτρου ή παρόμοια με εκείνη μιας σοκολάτας και σχεδόν τη μισή (1,1-1,7%) απ όση υπάρχει στον καφέ Robusta (2-4,5%). Στην περίπτωση μάλιστα που θα πιείτε τον εσπρέσο σας, η καφεΐνη είναι πραγματικά πολύ λίγη, γιατί η μικρή ποσότητα του νερού που περνά από τον καφέ διαλύει και παρασύρει μόνο μικρό μέρος της.



*Προτιμήστε ντεκαφεϊνέ που παράγεται με μια νέα μέθοδο που χρησιμοποιεί διοξείδιο του άνθρακα, γιατί έχει μικρότερη ποσότητα καφεϊνης (παρά την επεξεργασία πάντα στον καφέ παραμένει έστω και μια μικρή ποσότητα καφεϊνης).

*Για να ελέγξουμε αν ο καφές που φτιάχνει ένα bar είναι καλός, τον αφήνουμε ενάμισι λεπτό χωρίς να τον αγγίξουμε. Θα πρέπει η κρέμα να διατηρήσει τη σωστή απόχρωση και πάχος για ενάμισι λεπτό, χωρίς να αλλοιωθεί.

*Tον εσπρέσο τον απολαμβάνουμε πάντα όρθιοι, ακουμπισμένοι στην μπάρα, χρησιμοποιούμε την ελάχιστη δυνατή ζάχαρη για να μην αλλοιώνεται η γεύση και τον πίνουμε με δύο γουλιές.

*Mετά το γεύμα, πρέπει πάντα να πίνουμε εσπρέσο (ή έστω macchiato ή coretto). O ουρανίσκος έχει ανάγκη από καθαρό καφέ. O καπουτσίνο ουσιαστικά πίνεται μόνο το πρωί.

*Πιείτε ένα ποτήρι δροσερό νερό πριν από τον εσπρέσο για να καθαρίσετε την παλέτα σας και συνοδεύστε τον με ένα απλό κρουασάν, ένα brioche ή ένα κουλουράκι κανέλας τίποτα πιο πολύπλοκο.

*Για την καλύτερη απόλαυση του εσπρέσο, οι καπνιστές δεν πρέπει να καπνίζουν πάνω από ένα τσιγάρο με τον καφέ τους.

*Tο φλιτζάνι παίζει μεγάλο ρόλο στον εσπρέσο. Πρέπει να είναι προθερμασμένο στους 40οC για να διατηρεί καλύτερα την κρέμα, ενώ τα αρώματα αναδεικνύονται σε ένα φλιτζάνι μέγιστης χωρητικότητας 70ml και κωνικού σχήματος. O καφές πρέπει να πίνεται δύο λεπτά μετά τη στιγμή που θα σερβιριστεί στο φλιτζάνι.

ΤΟΥ: ΓΙΩΡΓΟΥ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΥ