Παρασκευή 25 Ιουνίου 2010

ΕΝΑΣ ΧΡΟΝΟΣ ΧΩΡΙΣ ΤΟΝ ΒΑΣΙΛΙΑ!!!!

Ότι και να πει κανείς για τον Michael Jackson είναι λίγο. Ίσως οι επωνυμίες «θρύλος» και «βασιλιάς» να μην είναι αρκετές για να περιγράψουν το μεγαλείο του. Ένας super star της pop που μας απασχόλησε για 40 σχεδόν χρόνια, δημιουργώντας ακατάπαυστα νέες  τάσεις στην μουσική, στα videos, στις ζωντανές ηχογραφήσεις.
Τα τελευταία χρόνια πριν το θάνατο του, ζούσε απομονωμένος στον δικό του  μοναχικό κόσμο της Neverland,, πληρώνοντας το τίμημα της ανελέητης δημοσιότητας πάνω σε σκάνδαλα και αμφιλεγόμενες πράξεις που βρέθηκε να εμπλέκεται. Παρ`όλα αυτά, τα δεκάδες κλασσικά τραγούδια, τα albums “Thriller”, “Bad”, το moonwalking και η συγκλονιστική του παρουσία επι σκήνης έγιναν στοιχεία ενός μύθου που ορίζει την pop μουσική μέχρι σήμερα και δεν σταματά να μας εντυπωσιάζει.
Το 1967 ξεκίνησε την καριέρα του στο πλευρό των  4 αδελφών του σχηματίζοντας τους Jackson 5. Tο 1968 οι Jackson 5 υπογράφουν στη δισκογραφική Motown και ένα χρόνο μετα, όταν ο Michael ήταν μόλις 11 ετών, κυκλοφόρησε το πρώτο τους single “I want you back” ακολουθούμενο απο τα  “ΑΒC”, “The Love you save”, “I `ll be there,” και πολλα ακόμα. Απο το 1971 η Motown άρχισε να προωθεί τον Michael Jackson  κυκλοφορώντας τo πρώτο του single “Got to be there” την ίδια χρονία και λίγο αργότερα ένα δεύτερο  με τίτλο “Rockin` Robin”. Όταν ο Michael τραγούδησε το πανέμορφο single “Ben” για την ομώνυμη ταινία του 1974 και κερδίσε  υποψηφίοτητα για Oscar αμέσως η solo καριέρα του απογειώθηκε. Απο το 1975 και μετα οι Jackson 5 δεν υπήρχαν πια.
Ο Μichael αφου συνεργαστεί με την Diana Ross  για μια διασκευή στο Musical "The wizard of oz", θα γνωρίσεί τον παραγωγό Quincy Jones, τον άνθρωπο που θα αναδείκνυε τον πλούσιο μουσικό κόσμο που έκρυβε μέσα του. Αμέσως συμφωνούν σε μια δημιουργική συνεργασία αποτέλεσμα αυτής είναι το album “Destiny” του 1978. «Don`t stop till you get enough”, “ Rock with you” είναι οι δυο σπουδαιότεροι τίτλοι απο αυτή την κυκλοφορία.
Θα χρειαστεί να περάσουν περίπου τέσσερα χρόνια για να βρεθεί στα ράφια των δισκοπολείων και να εξαντληθεί επανειλημένα μέχρι σήμερα, το album “Thriller”. Μια συλλογή τραγουδιών ορόσημο για την pop Μουσική με σημμετοχές  των Eddie Van Halen, Paul McCartney, και single θρύλους που ακούγονται φανατικά μέχρι σήμερα. Ποιος δεν έχει χορέψει με τα “Beat it”, “Billy Jean” και δεν έχει μείνει άφωνος με το καλλιτεχνικό αποτέλεσμα του 10 λεπτου video clip του τραγουδιού Thriller που παίχτηκε όσο κανένα άλλο απο την συχνότητα του MTV.
Εκείνη την εποχή, συγκεκριμένα το 1983, μέσα απο την συναυλία για τα 25 χρόνια της Motown εγκανιάστηκε το moonwalking, ο χορός σήμα κατατεθέν του Michael Jackson. Το album βγάζει αμέτρητα singles πουλάει σχεδόν 50 εκατομμύρια αντίτυπα παγκοσμίως και κερδίζει το ρεκορ των 8 Grammy awards σε μια νύχτα!
Το 1984 ηχογραφεί με τον Lionel Richie το single “We are the World”  και τα έσοδα των πωλήσεων του δίνονται για την ανακούφιση των παιδιών της Aιτής.
Μέχρι το 1987 δημιουργεί το προσωπικό του καταφύγιο, ένα πάρκο παλιμπαιδίστικης διασκέδασης που το ονόμαζει Neverland. Μια φήμη ότι ο M.Jackson τα βράδια κοιμάται σε κρυογενετικό θάλαμο για να επιβραδύνει την γήρανση του σώματος του προκαλεί αναστάτωση και υποψίες Επίσης οι συνεχείς επεμβάσεις στην επιδερμίδα του προκάλουν την οργή της αφροαμερικάνικής κοινότητας. Ο Μichael δεν πτοείται απο τον θόρυβο και το 1987 δημιουργεί μαζί με τον Quincy Jones το ακατόρθωτο, την συνέχεια του Thriller, με ένα εξίσου πανέμορφο album, το "Bad". Ta hits “Diana”, “The way you make me feel”, “Bad” συνεισφέρουν στην αποθέωση του Michael στα charts και στα Live gigs σε sold out venues ανά τον κόσμο!
Στο ξεκίνημα της νέας δεκαετίας αποφασίζει να εκσυγχρονίσει τον ήχο του, πλησιάζοντας αρκετά τους fans της rock με το album “Dangerous” του 1991. To single “Black or White”  μαζί με τα “Remember the time” και “In the closet”  πήγαν περήφημα στα charts αλλά η νεα δεκαετία είχε τους δικούς της νέους stars, οι Nirvana λοιπόν, ήταν αυτοί που αποκαθήλωσαν τον Michael Jackson απο την κορυφή των charts το 1992. Ένα χρόνο μετά  η προσωπική του ζωη θα στιγματιστεί άσχημα καθώς θα κατηγορηθεί άδικα για σεξουαλική παρενόχληση απο έναν απο τους συχνούς, ανήλικους, επισκέπτες της Neverland. Αναγκάζεται να πληρώσει 18 εκατομύρια δολάρια στην οικογένεια του νεαρού, έμμεσα παραδεχόμενος την ενοχή του. Το περιστατικό αυτό τον οδήγησε σε κλινική αποτοξίνωσης καθώς ήταν πλέον εθισμένος στα παυσίπονα. Το 1995 παντρεύεται την Lisa Marie Presley, κίνηση αντιπερισπασμού που 19 μήνες μετά καταλήγει σε φιάσκο.
Εκείνη την εποχή κάνει το combeback του στην δισκογραφία με το τριπλό box set “History”,  μια συλλογή με classic hits και νέα κομμάτια. Συμμετέχει στο κομμάτι “Scream” της αδελφής του Janet Jackson και το 1997 τραγουδάει  στα βραβεία του MTV και πέφτει θύμα ένος χοντροκομμένου αστείου από τον τραγουδιστή Jarvis Cocker του βρετανικού rock συγκροτήματος των Pulp. Eπίσης εκείνη την χρονία ο βασιλιάς της pop προσφέρει στους fans του ανα τον κόσμο ένα remix album με κάποια νέα τραγούδια, το “Blood on the Dancefloor”. Το album ήταν η απόλυτη αποτυχία και έκανε τον Michael να αποτραβηχτεί απο την μουσική, γνωρίζοντας τον έρωτα στα μάτια της νοσοκόμας Debbie Rowe που παντρέυτηκε το 2000 και σύντομα του χάρισε δυο παιδιά .
To millennium fever είχε πια τελειώσει και πολλοί απο τους pop stars των 90s όπως η Britney Spears και οι Backstreet Boys είχαν αρχίσει να ξεφτίζουν και να ακούγονται βαρετοί. Ο Michael Jackson ήταν και πάλι εκεί,  στο πλευρό του παραγωγού Rodney Jerkins με το album Invicible , το έτος 2001, για να θυμηθούν οι παλιοί και να μάθουν οι νέοι. Το album είχε μια αξιοπρεπή πορεία στα charts με το single “You rock my world” αλλά επισκιαστηκέ απο την εμπλοκή του σκηνοθέτη του δεύτερου μετά το (You rock my world) video του Michael για το κομμάτι “What more can I give”, σε σκάνδαλο πορνογράφιας.
Μια διαμάχη πολλών ετών με το αφέντικο της Sony Records, Tommy Mottola οδήγησε τον Michael Jackson στην οριστική  έξοδο απο την δισκογραφία. Εκείνη την εποχή μια έφοδος αστυνομικών στην Neverland αποκάλυψε και άλλα σκανδαλα παιδεραστίας βυθίζόντας τον Michael σε μεγαλύτερη περίοδο ανυποληψίας. Το 2007 ανακοινώθηκε πως ένα νεο album σχεδιαζόταν να ηχογραφηθεί, το σχέδιο αυτό δεν πραγματοποιήθηκε ποτέ. Στις 25/6/2009 ο Michael Jackson κατέρρευσε κατα την διάρκεια προβών για την νέα του περιοδεία. Στο νοσοκομείο πεθαίνει ύστερα από υπερβολική δόση αναισθητικού, σε ηλικία 50 ετών. Η πανέμορφη μουσική του όμως δεν θα σβήσει ποτέ. Τα τραγούδια του είναι ακόμα επίκαιρα και πολλοί από τους σύγχρονους pop stars όπως οι Usher, Black Eyed Peas, Justin Timberlake, Timbaland, Pharell Williams χωρίς την μουσική του ίσως να μην είχαν λόγο ύπαρξης. Michael Jackson keeps rockin!

www.mtvgreece.gr